Ki fizeti a bérautóval történt karambolt?

  • kgfb
  • bérelt autó
  • autókölcsönzés
  • car sharing

Hagyományosan az ember akkor bérel autót, amikor külföldre utazik, és nem tud a saját járművével menni. Az elmúlt években berobbanó car sharing vagyis autómegosztó szolgáltatók, mint a GreenGo vagy a MOL Limo azonban teret nyitottak a nagyvárosi perc alapú autóbérlésnek. A szolgáltatás fő előnyeként szokták kiemelni, hogy nem kell az autó karbantartásáról gondoskodni vagy fizetni a kötelező biztosítást, de mi történik egy baleset esetén?

Az autómegosztók ÁSZF-je segít tájékozódni

Az autómegosztók rendelkeznek saját gépjármű-felelősségbiztosítással, így a más autójában okozott kárt ennek terhére fogja téríteni a biztosító. Erről részletes tájékoztató az általános szerződési feltételekben szokott lenni. Ez azonban nem az jelenti, hogy a károkozó semmit sem fizet. Ha a bérautóban is keletkezett kár, akkor annak mértékétől függően biztosítási önrészt kell fizetni, ami lehet egy fix összeg vagy a kárösszeg valahány százaléka. A GreenGo-nál például, ha a kárösszeg 300.000 Ft felett van, akkor az önrész a kárösszeg 20%-a, de minimum 300.000 Ft. Emellé társulhatnak még további adminisztrációs díjak is.
Amennyiben a vétkes sofőr ittasan ült be a bérautóba és okozott balesetet, úgy a bírság mellé az autó teljes javítási költségét is állnia kell.

Akkor is meg kell fizetni az önrészt, ha más tulajdonában nem történt kár, de a bérautóban igen, például megkarcolta annak oldalát.

Mi a teendő, ha balesetet szenvedett a bérautóval?

Ha nem történt személyi sérülés és nincs szükség mentőre, akkor először rendőrt kell hívni, aki jegyzőkönyvet készít a balesetről és megállapíthatja a felelősséget. Ezután a szolgáltató ügyfélszolgálata felé is jelezni kell az esetet, akik elmondják a további teendőket.

Külföldön a bérelt autóra vonatkozik az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítás bár sok mindenre nyújt fedezetet, de a bérautóval történt károkra nem. A kölcsönző cégek rendelkeznek kötelező biztosítással, de az autó bérlésével egyidőben fel szokták hívni a figyelmet arra is, hogy tartalmaz-e az alapdíj egy alapszintű biztosítást vagy külön kell megkötni. Ez többnyire lopás és törés esetén nyújt védelmet, valamint sokszor tartalmaz felelősségbiztosítást is.
A full insurance vagy excess waiver insurance megnevezés mindenre kiterjedő biztosítást jelent, ami általában az önrészt is magában foglalja.

Arra érdemes lehet figyelni, hogy ha az utasbiztosítás tartalmaz poggyászlopás biztosítást és balesetbiztosítást, akkor az autókölcsönzőnél ilyet fölösleges igényelni.

A CLB online kalkulátorában megnézheti a kötelező és casco biztosítási ajánlatokat:

2023 március 09.

Legfrissebbek

2024 április 11.
elektromos autó, casco, kgfb

Az elektromos autók biztosítása valamelyest más, mint a hagyományos autóké, ezért érdemes nagyobb körültekintést fordítani rájuk.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.