Autózás külföldön: ki fizeti a kárt baleset esetén?

  • kötelező biztosítás
  • külföld
  • kártérítés

A nyaralásnak sokan vágnak neki autóval, főleg ha a környező országokba mennek, de akár a határmenti ingázókban is felmerülhet a kérdés, hogy hogyan történik a kárrendezés, ha országhatáron kívül történik velük közlekedési baleset. Vagy mi van abban a speciális esetben, ha kölcsönkapott autóval ment valaki külföldre?

A kötelező biztosítás érvényessége Európában

Amennyiben az Európai Unión belül utazik, úgy könnyebb a helyzet, mert az országok tagjai a Rendszámegyezménynek. Ebben az esetben a külföldi hatóságok a rendszám alapján be tudják azonosítani a gépjárművet és ezzel ellenőrizni a kötelező biztosítás meglétét.

A Zöldkártya Rendszer is azonosításra szolgál a külföldi hatóságoknak, de a Rendszámegyezmény tagállamaiban nem kötelező kiváltani, ugyanakkor a biztonság kedvéért érdemes ezt megtenni. A nemzetközi zöldkártya igénylését a biztosítónál kell kezdeményezni, melyet közvetlenül a CLB Ügyfélkapuból is meg tud tenni egy kattintással.

Országok, ahol kötelező a zöldkártya:

  • Azerbajdzsán
  • Irán
  • Marokkó
  • Moldova
  • Tunézia
  • Ukrajna

Ha baleset történne, akkor ugyanúgy kell eljárni, mintha itthon történt volna az eset, vagyis ki kell tölteni a kék-sárga baleseti bejelentőt és célszerű rendőrt hívni, ha nem csak egy apró koccanásról van szó.

Kell utasbiztosítást kötni, vagy elég a kötelező biztosítás?

Az utasbiztosítás részeként köthető asszisztencia biztosítás is, ami nagyon hasznos tud lenni külföldön. A kötelező biztosítás ugyanis nem segít a saját autóban keletkezett károk javításán vagy olyan esetekben, amikor műszaki meghibásodás miatt robban le az autó. Az asszisztencia 0-24 órás telefonos ügyfélszolgálatot biztosít és fedezi a helyszíni javítást vagy a szervizbe szállítást, a jármű hazaszállítását, valamint a választott csomagtól függően csereautót is biztosíthat.

Kölcsönkapott járművel külföldön

Előfordulhat, hogy valaki meglátogatja külföldön élő rokonát, barátját és kölcsönveszi annak autóját, amivel aztán balesetet okoz. Habár itthon nincs szabályozva az, hogy más nem vezetheti az autót, egyes külföldi biztosítók behajtják a károkozás díját vagy egyéb büntetést alkalmaznak a biztosítóval szerződött féllel szemben abban az esetben, ha a biztosításban bejegyzett személyeken kívül más vezette az autót. Vannak országok, ahol rövidtávú használatra online be lehet regisztrálni a gépkocsivezetőt, így a kötelező biztosítás fedezete rá is érvényes lesz.
Egy másik eset, amikor valaki Magyarországon bejegyzett autót kap kölcsön, például egy családtagjától, és azzal megy külföldre. Akár itthon, akár külföldön legyen szó kölcsönadásról, érdemes kölcsönadási szerződést írni, hiszen egy közúti igazoltatásnál a rendőr nem tudhatja, hogy az autót valóban kölcsönadták-e vagy esetleg ellopták. Emellett ha a kölcsönvevő balesetet okoz vagy szabálysértést követ el, akkor a tulajdonos/üzembentartó kérheti, hogy mentesüljön például a bírság alól. Baleset okozása esetén a bonus-malus fokozat viszont mindenképp visszaesik.

Online kalkulátorunkban összehasonlíthatja az egyes biztosítók kötelező biztosítási ajánlatait:

2023 július 21.

Legfrissebbek

2024 április 11.
elektromos autó, casco, kgfb

Az elektromos autók biztosítása valamelyest más, mint a hagyományos autóké, ezért érdemes nagyobb körültekintést fordítani rájuk.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.