Motorosok, robogósok: kötelező a kötelező?

  • motorkerékpár
  • segédmotoros kerékpár
  • robogó
  • kötelező biztosítás
  • kgfb
  • casco biztosítás
  • casco

Megérkezett a tavasz, előkerülnek a garázsokból a motorok és robogók, lassan megkezdődik a szezonjuk – sok esetben biztosítás nélkül. Az egyértelműnek tűnik, hogy autókra és nagyobb gépjárművekre meg kell kötni a kötelező biztosítást, ez alól semelyik járműtulajdonos nem bújhat ki. De mi a helyzet a kisebb járművekkel? Rájuk is vonatkozik a kgfb? És milyen casco biztosítási lehetőségeik vannak? Ezeket a tudnivalókat foglaljuk most össze.

Motorkerékpárok vs. segédmotoros kerékpárok

Ugyan a jármű tulajdonosa feltehetően tisztában van a járműve kategóriájával, érdemes felfrissíteni, mely kategóriák minősülnek motorkerékpárnak, és melyek segédmotoros kerékpárnak:

  • motorkerékpárok: az L3e, L4e, L5e, L7e kategóriájú gépjárművek motorkerékpárnak minősülnek. Ezek a járművek rendszámkötelesek, és külön jogosítványkategóriával lehet őket vezetni (AM, A1, A2 vagy A kategóriájú jogosítvánnyal).
  • segédmotoros kerékpárok (pl. robogók): az L1e, L2e, L6e kategóriájú járművek minősülnek segédmotoros kerékpárnak. Ezek a motorkerékpárokkal ellentétben nem rendszámkötelesek, és bármilyen motoros vagy akár B kategóriájú jogosítvánnyal is vezethetők.

Mivel a motorkerékpárok rendszámkötelesek, az esetükben kézenfekvőbb, hogy biztosítást is kell rájuk kötni. Azt azonban már sokan nem tudják, hogy ez a segédmotoros kerékpárokra nézve is kötelező, tehát egy rendszám nélküli robogóra is ugyanúgy meg kell kötni a biztosítást! A FBAMSZ szerint a robogók mindössze 15-20 százalékára fizetik rendszeresen a kgfb-t, ami rendkívül alacsony arány. A tulajdonosok egy része feltehetően nem is tudja, hogy biztosítani kéne a járművét, más részük pedig vélhetően csak kibújik a kötelező fizetése alól.

Ez egyszerűbbnek is tűnhet, hiszen segédmotoros kerékpárok esetén nincs fedezetlenségi díj, valamint bonus-malus rendszer sem, tehát az esetleges kártörténet sincs nyilvántartásban – mégsem érdemes elmulasztani a kötelező biztosítás megkötését és fizetését, mert baleset okozása esetén ugyanúgy a teljes kárösszeget ki kell fizetni az okozónak, mintha egy kgfb nélküli autóval történt volna a baleset. Ráadásul a biztosítás hiányáért hatósági büntetés is jár; figyelni kell tehát a kgfb-re, és trükközni sem célszerű vele. A büntetés és egy esetleges kártérítés jóval nagyobb kockázat, mint egy évi pár ezer forintos kötelező biztosítási díj. A biztosítás megkötésekor rendszám hiányában az alvázszámot kell megadni, ez alapján azonosítható a jármű.

Casco lehetőségek

A kgfb mellett a casco gondolata is felmerülhet a járműtulajdonosban. Ezt segédmotoros kerékpárra, quadra nem lehet kötni, motorkerékpárokra azonban igen, és érdemes is megfontolni, hiszen azt könnyebb lehet ellopni és a töréskár is jelentős lehet egy baleset esetén. A motorkerékpárra köthető cascoval biztosíthatók akár a tartozékok, kiegészítők is, mint a bukósisak, a motoros ruházat vagy a tárolódoboz.

Motorkerékpárosoknak és robogósoknak is mindenképpen ajánlott tehát ellenőrizni, van-e érvényes kötelező biztosítás a járművükön, a motorkerékpár-tulajdonosoknak pedig a casco biztosítást is tanácsos lehet meggondolni, hogy az utakat már felkészültebben, nagyobb biztonságérzettel vehessék birtokba. Kalkulátorunkban mind motorkerékpárra, mind segédmotoros kerékpárra lehetőség van kötelező biztosítás ajánlatokat számolni.

2021 április 09.

Legfrissebbek

2024 április 11.
elektromos autó, casco, kgfb

Az elektromos autók biztosítása valamelyest más, mint a hagyományos autóké, ezért érdemes nagyobb körültekintést fordítani rájuk.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.