Hólánc: eszik vagy isszák?

  • utazás
  • utasbiztosítás
  • hólánc
  • havazás
  • elakadás
  • casco
  • casco biztosítás
  • téli gumi

Hólánc: eszik vagy isszák?

Ha Önnek van hólánc az autójában vagy legalább ismer egy pár benzinkutat, ahol majd síelésre menet kifelé meg tudja venni, akkor úgy tűnik megfelelően gondoskodott az utazáshoz szükséges biztonsági feltételekről, és az osztrák hatóságok ellenőrzésein is át fog tudni menni büntetés nélkül. De tisztában van vele mire is való a hólánc? Miért kell télen a hegyek között az autóban lennie? Fel fogja tudni szerelni a hegyen állva?

A tapasztalat szerint még ha sokan gondolnak is arra, hogy bekészítsék a hóláncot autóikba egy síelésre indulás előtt, a legtöbben meg sem próbálták még eddig felhelyezni azt. Pedig amikor ahhoz nyúlni kell, általában már jó pár perces hóban való kaparás utáni elakadt kerekekre kell tenni, valószínűleg kegyetlen hideg időben és havazásban, sokszor már sötétben. Ha ilyenkor kell megtanulni a felszerelést, bizony nagyon kínkeserves dolog lesz.

Ha igazán előre látó szeretne lenni és valóban felkészülni a hóban való biztonságos autózásra, akkor gyakorolja be a felszerelést még itthon, kellemesebb és tiszta körülmények között! Vélhetően önmagában is elég idegeskedést fog jelenteni a családnak az elakadás, ne tetézze azt még felkészületlenséggel is. Illetve könnyítse még tovább a dolgát és ne is várja meg, míg végérvényesen elakad az autó, hanem amikor már közeledik a hegyi szerpentin felé és látja maga előtt a havas utat, netán érzi is már a csúszkálást, álljon félre egy kényelmes parkolóhelyre és szerelje fel a láncokat. Itthon begyakorolt mozdulatok után probléma nélkül, néhány perc alatt meg fogja tudni oldani és folytatódhat biztonságban az utazás.

!!! Biztosítási információ: a gondosan megkötött utasbiztosítás vagy casco biztosítás fedezni fogja az utazása során felmerült események utáni anyagi károkat és megfelelő biztonságot jelent*. E nélkül el sem szabad indulnia. Az utazásra felkészített járművel induljon el, ami a téligumira és a hólánc helyes használatára is kiterjed!

 

 
* A biztosításokhoz tartozó pontos feltételeket az utasbiztosítás és a casco biztosítás terméktájékoztatók tartalmazzák.

2019 január 15.

Legfrissebbek

2024 április 11.
elektromos autó, casco, kgfb

Az elektromos autók biztosítása valamelyest más, mint a hagyományos autóké, ezért érdemes nagyobb körültekintést fordítani rájuk.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.