Ha váratlanul cserbenhagyja az autó – mire jó a gépjármű assistance?

  • gépjármű assistance
  • assistance
  • gépjármű
  • autó

A blogon gyakran foglalkozunk gépjárműves témákkal, azonban ezek legtöbbször a kötelező és a casco biztosításokkal kapcsolatosak. Mostani a cikkben a gépjármű assistance szolgáltatást mutatjuk be, amiről sokan talán nem is hallottak még, pedig a hétköznapokban is hatalmas segítséget nyújthat.

Mi a gépjármű assistance szolgáltatás?

A járművezetők általában inkább nem számolnak a lehetőséggel, de nem példa nélküli, hogy félúton valahova, az országút közepén robban le vagy kap defektet az autó. Aki nem ért annyira az autószereléshez, hogy egymaga kiküszöbölje a problémát, annak egy ilyen helyzet sok bosszúsággal és tanácstalansággal járhat. De könnyen előfordulhat olyan műszaki hiba is – például az akkumulátor meghibásodása – ami nem javítható meg a helyszínen, vagyis elkerülhetetlen a jármű szervizbe szállíttatása. Ilyenkor ráadásul rögtön két problémát is meg kell oldani: hogy mi lesz az autóval, és hogy hogyan jut el a sofőr az úticéljához működő jármű nélkül.

Pontosan ezekre a váratlan helyzetekre van a gépjármű assistance, hogy legyen kihez fordulni, aki azonnali szakértő segítséget nyújt a teendők intézésében – akár defektről, akár balesetről, akár meghibásodásról van szó, de egyes biztosítók korlátozásokkal az önhibából történt elakadásnál is segítenek, például ha kifogyott az üzemanyag.

A gépjármű assistance szolgáltatás alapcsomagja általában tartalmazza:

  • a 0-24 órás rendelkezésre állást,
  • az üzenetközvetítést és tanácsadást,
  • a helyszíni javítást,
  • vagy ha a helyszíni javítás nem lenne lehetséges, az autómentés költségét,
  • és ha szükség lenne rá, meghatározott időre a gépjármű tárolásának költségét is.

De az assistance a balszerencsés sofőrről és utasokról is gondoskodik: kiegészítő szolgáltatásként fedezheti a tovább- vagy hazautazás költségeit – hiszen nekik is el kell jutniuk az úticélig valahogy –, és akár csereautót is biztosíthat a javítás idejére. Csomagonként változhat, hogy mely szolgáltatások tartoznak az alapcsomagba és mik a választható kiegészítő szolgáltatások közé, illetve hogy milyen korlátozások élnek rájuk, érdemes ezért mindig figyelmesen elolvasni a termékismertetőt.

Milyen gépjárműre lehet megkötni?

Alapvetően a 3,5 tonnásnál kisebb gépjárművekre kínálják a biztosítók ezt a szolgáltatást, tehát személygépjárművekre, motorkerékpárokra és kishaszongépjárművekre. A jó hír, hogy akár idősebb, 10-15 éves gépjárművekre is megköthető, ugyanakkor előfordulhat, hogy maximális futásteljesítményhez van kötve az assistance szolgáltatás. 15 évesnél idősebb gépjárműre már nem mindegyik biztosító nyújt gépjármű asszisztenciát, de még ilyen korú járműre is található ajánlat.

Hol érvényes a gépjármű assistance?

A területi hatály csomagtól függően lehet csak Magyarország, vagy akár egész Európa is. Az Európára kiterjesztett szolgáltatás jelentős terhet vehet le az ember válláról utazás közben, hiszen ilyenkor még kellemetlenebb, ha egyszer csak leáll a gépjármű: ismeretlen a környék, és a helyi nyelv ismeretének hiányában útbaigazítást sem könnyű kérni – ha pedig többnapos szervizelésre szorul az autó, az az egész utazást felboríthatja, nem is beszélve az extra kiadásokról.

A külföldön történt meghibásodás esetére különösen hasznosak a gépjármű assistance olyan kiegészítő szolgáltatásai, mint a gépjármű hazaszállításának biztosítása, vagy a váratlanul felmerült szállásköltségek fedezése maximum két vagy három napra.

Lehet csak az utazásra is assistance-t kötni?

Ha a hétköznapokban nincs szükség gépjármű assistance-re, csak egy-egy külföldi úton, akkor a jó hír, hogy ez kiegészítő fedezetként utasbiztosításokhoz is választható. Európán belüli autós utazásokhoz egész évben jól jön, aki pedig télen síelni indul, annak feltétlenül javasolt a kiegészítő gépjármű assistance kötése – a havas, csúszós hegyi utak könnyen kihívást okozhatnak az autónak és a tapasztalatlan sofőröknek, az autómentés pedig itt jóval bonyolultabb is.

Aki utasbiztosítás részeként szeretné kérni a gépjármű assistance-t, annak utasbiztosítás kalkulátorunkban elég egyszerűen bepipálni az igényt. Az egész éves, Magyarországon is érvényes gépjármű assistance pedig az alábbi gombra kattintva néhány perc alatt megköthető kalkulátorunkon keresztül:

2022 január 24.

Legfrissebbek

2024 április 11.
elektromos autó, casco, kgfb

Az elektromos autók biztosítása valamelyest más, mint a hagyományos autóké, ezért érdemes nagyobb körültekintést fordítani rájuk.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.