Ha a károkozónak nincs kötelező biztosítása

  • kötelező biztosítás
  • kgfb
  • gépjármű
  • gépjármű biztosítás

Az előző cikkünkben a jogosítvány nélkül vezetés és balesetezés következményeiről írtunk, ezúttal pedig azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

Természetesen a kötelező biztosítás is több okból hiányozhat az autóról: lehet, hogy az üzembentartó elfelejtette befizetni a díjat, esetleg még nem kötötte meg az új autójára, vagy egyáltalán nem is szándékozott biztosítást kötni. A következmények szempontjából mindez sajnos lényegtelen, ugyanarra a büntetésre lehet számítani mindegyik esetben.

Ha a károkozó nem rendelkezik kötelező biztosítással

A kötelező biztosítás hiánya az üzembentartó mulasztása, ez nem érintheti hátrányosan a károsultat. A vétlen fél kára mindenképpen rendezve lesz, csak ebben az esetben nem a károkozó biztosítása által. Ha a károsultnak van casco biztosítása, akkor hozzá kell bejelenteni a kárt, minden egyéb költséget (pl. önrész, személyi sérülés, egyéb dologi kár, keresetkiesés, stb.) pedig a MABISZ – Magyar Biztosítók Szövetsége – Kártalanítási Számlája fog rendezni. Mivel emiatt hátrány nem érheti a károsultat, a kárrendezés a casco bónusz fokozatát nem érinti. Ha nincs casco biztosítása, akkor minden, a kárral kapcsolatos költséget a Kártalanítási Számla térít meg. Ilyenkor a kárbejelentést közvetlenül a MABISZ felé is meg lehet tenni.

A károkozó azonban nem bújhat ki a kártérítés kifizetése alól: a MABISZ utólag (ha szükséges, peres úton) a teljes kártérítési összeget behajthatja rajta. Itt tehát nem érvényes az a 1,5 millió forintos felső határ, ami a jogosítvány nélküli baleseteknél terheli a károkozót.

De nem kell baleset sem hozzá, hogy elmenjen az üzembentartók kedve a KGFB nélküli vezetéstől. Mivel kötelező biztosításról van szó, a hiánya szabálysértésnek minősül. Így tehát ha a mulasztásra fény derül, akkor az üzembentartóra szabálysértési bírságot szabnak ki, a hatóságok kezdeményezhetik az autó forgalomból való kivonását, ráadásul fedezetlenségi díjat is kell fizetni az összes, biztosítással nem fedezett napra. Mivel a fedezetlenségi díj naponta több száz forintos tétel, akár csak néhány hónap alatt több tízezer forintra rúghat a büntetés teljes összege. Ezek a bírságok, díjak természetesen baleset okozása esetén, a kártérítési összegen felül is felmerülnek.

Ha a károsult az, akinek nem volt kötelező biztosítása

Mivel a kárt az okozó biztosítása rendezi, ez a tény a kártérítést nem befolyásolja. A kárbejelentés menete ilyenkor megegyezik a szokásossal, az okozó biztosítójához kell megtenni a bejelentést a balesettől számított 30 napon belül (az okozónak 5 napon belül).

Azzal azért nem árt számolni, hogy a fentebb említett szabálysértési bírság és fedezetlenségi díj károsultként is felmerül.

A Kártalanítási Számla

A MABISZ Kártalanítási Számlája talán nem ismeretlen azoknak, akik követik a cikkeinket: például a fedezetlenségi díjról szóló cikkünkben is volt már róla szó, ide érkeznek ugyanis a beszedett fedezetlenségi díjak.

A Kártalanítási Számla egyik legfontosabb célja az olyan közlekedési balesetek kárrendezése, ahol az okozónak nem volt kötelező gépjármű felelősségbiztosítása. De van ezen kívül még egy-két speciális eset, amikor szerepe van a kártérítésben. Például, bár ismeretlen károkozó esetén alapvetően a casco biztosítás jöhet szóba, súlyos esetben a Kártalanítási Számla nyújt kártérítést: ha a balesetben súlyos személyi sérülés vagy haláleset történik.

Látható, hogy akár jogosítvány, akár kötelező biztosítás nélkül okozott balesetről van szó, az szerencsére nem befolyásolja a károsult kárának megtérítését. A másik fél azonban komoly büntetésre számíthat (amihez még baleset sem kell, hiszen már eleve a közlekedéssel szabálysértést követ el).

Na és mi a helyzet a „szentháromság” harmadik tagjával, a forgalmi engedéllyel? A lejárt műszaki vizsgával való közlekedésről és így okozott balesetről korábban már több cikkben, például ebben és ebben is foglalkoztunk.

Kötelező biztosítás kalkulátorunkban egyszerűen összehasonlíthatja a biztosítók díjait, és rögtön meg is kötheti az Önnek megfelelőt néhány kattintással, online:

2023 november 09.

Legfrissebbek

2024 április 11.
elektromos autó, casco, kgfb

Az elektromos autók biztosítása valamelyest más, mint a hagyományos autóké, ezért érdemes nagyobb körültekintést fordítani rájuk.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 október 11.
kötelező biztosítás, baleset, jogosítvány

Figyelmetlenségből vagy szándékosan, de érvényes jogosítvány nélkül autóba ülni komoly következményekkel járhat, pláne, ha balesetet okoz valaki. Hogy viszonyul ehhez a biztosító?