Elektromos autók biztosítása: mire kell figyelni?

  • elektromos autó
  • casco
  • kgfb

Az elektromos autók eladásai a tavalyi évben is növekvő tendenciát mutattak, ráadásul idén elindult a vállalatok e-autó beszerzését támogató program, így várhatóan még több elektromos autóval találkozhatunk majd az utakon.

Miben más az elektromos autók biztosítása?

Leginkább a casco biztosítás tekintetében fordulnak elő nagyobb eltérések, hiszen az elektromos autók javítási költségei magasabbak lehetnek, mint a hagyományos belső égésű motoros autóké. Egy kisebb koccanás esetén is sérülhet az akkupakk, ami miatt könnyen milliós összeg felé rúghatnak a javítási költségek. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy az alkatrészek olykor nehezen beszerezhetők, illetve az elektromos autóknak egyelőre nincs kiterjedt szerviz hálózatuk, így a munkadíjak tekintetében is elszaladhatnak az árak.

Vannak olyan káresemények, amelyek kimondottan az elektromos autókat érintik, ezért a casco ajánlatok feltételeiben érdemes ezeket keresni:

  • töltőkábel-lopás
  • másodlagos villámkár
  • csatlakozók meghibásodása
  • lemerült vagy meghibásodott akkumulátor

Érdemes átolvasni a jármű kézikönyvét és betartani a benne foglalt gyári előírásokat, mert ez feltétele lehet a casco szolgáltatás nyújtásának.

A kötelező biztosítás törvény által van szabályozva, így ott a szolgáltatásban nincs különbség az egyes biztosítók között. Azonban a biztosítók eltérően számolják a biztosítások alapdíját, valamint alkalmazhatnak kedvezményeket is, ezért díj szempontjából itt is nagy eltérések lehetnek.

Mire kell figyelni a biztosítás megkötésénél?

A biztosítási adatok megadásánál érdemes figyelni, hogy a jármű teljesítménye helyesen szerepeljen, ugyanis ez az adat díjbefolyásoló tényező. Legyen gyanús, ha ebben a mezőben 50-nél kisebb szám szerepel egy elektromos autó esetén.

Emellett a casco kötésnél javasolt a szerződési feltételek alapos áttanulmányozása, az esetleges speciális szabályok (pl.: töréskárra vonatkozó korlátozás) miatt.

Gépjármű biztosítás kalkulátorunkban elektromos autóra is megnézheti a kötelező és casco biztosítási ajánlatokat, valamint online meg is kötheti biztosítását:

2024 április 11.

Legfrissebbek

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 október 11.
kötelező biztosítás, baleset, jogosítvány

Figyelmetlenségből vagy szándékosan, de érvényes jogosítvány nélkül autóba ülni komoly következményekkel járhat, pláne, ha balesetet okoz valaki. Hogy viszonyul ehhez a biztosító?