Díjbefolyásoló tényezők a kötelező biztosításnál

  • kötelező biztosítás
  • kgfb
  • díj
  • évforduló

Az évforduló előtt minden évben felmerül a kérdés, hogy mennyi lesz a következő évi kötelező biztosítás díja. Az köztudott, hogy a díjat nagyban befolyásolja a megszerzett bónusz fokozat, így ha valaki balesetet okozott és kötelezője terhére történt a kártalanítás, akkor a következő évfordulójakor magasabb ajánlatra számíthat. A bonus-malus rendszer működéséről részletesebben itt írtunk.
Azonban van, amikor a B10-el rendelkező autósok is díjnövekedéssel szembesülnek, hiszen a bonus-malus fokozaton kívül számos más tényező is befolyással van a díjra:

Infláció és a kárkifizetések

Sajnos vannak olyan gazdasági tényezők, amik miatt akkor is emelkedhet a kötelező díja, ha a legjobb bónuszbesorolásban van az üzembentartó. Például, ha az alkatrészárak növekednek, akkor a javítási költségek is, ezért a biztosítóknak többet kell kár esetén fizetniük. Egy másik piaci tényező a biztosítók kárkifizetéseinek számossága, ami ha jelentősen nő, akkor a biztosítások díját is húzza magával.

Üzletpolitikai döntés

Az, aki csinált már összehasonlító kalkulációt, tudja, hogy az egyes biztosítók ajánlataiban nagyon nagy különbségek is lehetnek. Ennek oka a biztosítók üzletpolitikai döntései, vagyis hogy eltérő módon árazzák az egyes szegmenseket: van, aki az egyik csoportot kockázatosabbnak tartja, mint a másik. Általánosságban elmondható, hogy a díjkalkuláció során szerepe van az autó típusának, korának, a szerződő életkorának és lakhelyének, de annak is, hogy mennyit használja valaki az autót.
Az üzletpolitikához tartozik az is, hogy bizonyos tényezőket az egyik biztosító jutalmaz, míg a másik pótdíjazza azokat (pl.: ha egyszerre több autóra köt biztosítást).

Kedvezmények

Gyakori kedvezményt adó tényező a díjfizetés módja és gyakorisága, így például aki az évente történő fizetést választja, az jobban jár, mint az, aki negyedévente szeretné csekken fizetni a kötelezőt. Emellett a biztosítók nagy része alkalmazza az együttkötési kedvezményt is, vagyis ha egyszerre köt a szerződő kötelező és casco biztosítást ugyanahhoz a biztosítóhoz.

A szerződő foglalkozása is lehet kedvezményre jogosító tényező, például a közalkalmazottak, de a nyugdíjasok esetén. A covid járvány miatt megváltozott élethelyzetekre tekintettel van olyan biztosító, aki home office kedvezményt is ad.

További kiemelt kedvezmények például:

  • kiskorú gyermeket nevelők kedvezménye
  • partnerkedvezmény
  • családi kedvezmény
  • több szerződés megléte a biztosítónál

A kötelező biztosítás ugyanazt a szolgáltatást kell, hogy tartalmazza minden biztosítónál, ezért ügyfél szempontból a magasabb díj nem jelent jobb szolgáltatást. Évről-évre több tízezer forintos különbségek lehetnek a biztosítók ajánlatai között, ezért évforduló előtt mindig érdemes csinálni egy gyors összehasonlító kalkulációt.

2022 december 08.

Legfrissebbek

2024 április 11.
elektromos autó, casco, kgfb

Az elektromos autók biztosítása valamelyest más, mint a hagyományos autóké, ezért érdemes nagyobb körültekintést fordítani rájuk.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.