CLB gyorstalpaló: KGFB és CASCO

  • gépjármű biztosítás
  • kötelező felelősség biztosítás
  • kgfb
  • casco biztosítás
  • különbség

Melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Miben más kötelező, mint a casco? Ön tudna magabiztosan válaszolni ezekre a rejtélyes kérdésekre? Nos, az elsőre mi sem ismerjük a választ, a következőkben azt azonban érthetően bemutatjuk, mik a fő különbségek a két biztosításfajta között, és végül az is kiderül, miért járnak ők kéz a kézben.

1. különbség: A biztosítások típusa

A kötelező gépjármű felelősség biztosítás, röviden kgfb, mint nevéből is kiderül egy felelősségbiztosítás fajta. Mire való egy felelősségbiztosítás? Fedez minket, ha valaki más tulajdonában kárt okozunk. Egyszerűen fogalmazva, helyettünk fizeti, téríti meg a kárt, amit gépjárművünkkel okozunk a közlekedés során.

A casco egy vagyonbiztosítás, melyben biztosított vagyontárgyunk maga a gépjármű. Ha figyelmesen olvastuk az előző pontot, már tudjuk, hogy a kgfb rendezi a másnak okozott kárt, de a saját tulajdonunkban keletkezett kárral mi lesz? Itt jön képbe a casco. Egy felelősségbiztosítás ugyanis saját kárunkra már nem terjed ki, ha tehát casco nélkül koccanunk (a mi hibánkból), senki nem fogja megtéríteni a kitörött fényszórónkat. Na és ha van casco biztosításunk? Akkor az téríti meg helyettünk, ilyen egyszerű.

2. különbség: Választhatóság

A kötelező felelősségbiztosítás nem opcionális, hiszen alapvető fontosságú, hogy biztonságban legyünk az utakon, ahol mindig fokozottabb a kockázat, mint nappalinkban kanapéján, teázás közben. Gépjármű vásárlásakor ezért mindig, a tulajdonjog megszerzésekor gondoskodjunk a kötelező megkötéséről, hiszen anélkül közlekedve nincs mögöttünk védelem!
A biztonság pedig itt nem csak közvetlenül a gépjárműre értendő, hanem a benne utazó személyekre, illetve azok értéktárgyaira is. El tudjuk képzelni, mennyire fontos lehet egy személyi sérüléses baleset során a károkozó felelősségbiztosítása? Talán kevesen tudják, de a keresetkiesést is kötelezőnk fizeti a sérültnek, ha a balesetünk miatt nem tud munkába menni – egy törésnél például ez hónapokig is tarthat. Szerencsés esetben csak értéktárgy sérül, de arról se feledkezzünk meg: autónk csomagtartójában volt az új porszívó, ami rosszul viselte, hogy belehajtottak? Jelenthetjük a biztosító felé ezt is!

Vagyonbiztosítás mivoltából a casco kötése saját döntésünk, rajtunk múlik, igénybe akarunk-e venni biztosítói segítséget, ha kár keletkezik járművünkben, vagy sem. A casco biztosítások kárrendezése során mindig fizetnünk kell valamekkora önrészt a javítási költségekből, ez biztosítónként eltérő – ugyanakkor óriási terhet vehet le a vállunkról, hogy nem kizárólag saját pénztárcánkból kell fedezni a kapcsolódó díjakat. De ne csupán a "klasszikus" töréskárban gondolkozzunk: elemi kár (pl. jégverés, villámcsapás), lopás vagy rongálás esetén* is számíthatunk vagyonbiztosításunkra.

Mégis van bennük közös!

A kgfb-t és a casco-t is többnyire határozatlan időtartamra kötjük, ahol 1 éves periódusonként automatikusan meghosszabbodik szerződésünk érvényessége újabb egy évvel. Természetesen mindkettőt felmondhatjuk és válthatunk másik biztosító kedvezőbb ajánlatára, azonban ezt legkésőbb 30 nappal évfordulónk előtt meg kell tenni, különben érvénybe lép az automatikus hosszabbítás.

Reméljük, rövid összefoglalónkból jól látható a lényeg: a legnagyobb biztonságot az utakon akkor tudhatjuk magunkénak, ha az összes velünk együtt forgalomban résztvevő társunkra is vigyázunk, tehát: kötelező felelősség- és casco biztosítással egyaránt rendelkezünk, illetve mindig körültekintően vezetünk!

Két biztosításunkat nem kötelező egy társaságnál megkötnünk, azonban számos biztosítónál kaphatunk kedvezményt, amennyiben mégis így teszünk. Oldalunkon lehetősége van kötelező és casco biztosítását egyszerre kiszámolni, majd több biztosító ajánlatának összehasonlítása után, néhány kattintással meg is kötni az Önnek megfelelőket:

*A biztosítók feltételeiről a terméktájékozatókban tájékozódhat.

2019 február 12.

Legfrissebbek

2024 április 11.
elektromos autó, casco, kgfb

Az elektromos autók biztosítása valamelyest más, mint a hagyományos autóké, ezért érdemes nagyobb körültekintést fordítani rájuk.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.