Biztosítás elektromos autóra: kötelező és casco

  • gépjármű biztosítás
  • elektromos autó

A környezettudatosság hazánkban is egyre nagyobb szerepet kap a mindennapi életben, melyet az is mutat, hogy évről évre növekszik a forgalomban lévő elektromos autók száma. Az elektromos autók népszerűsítéséhez az állam is hozzájárult a közvetlen támogatással, valamint az ingyenes parkolással, azonban nem minden költségen lehet vagy érdemes faragni.

Kötelező biztosítás

A biztosítók nem kötelesek kedvezményt nyújtani az elektromos autókra, de itt is nagy eltérések lehetnek az egyes biztosítók között. Új autó esetén, B5 bónuszbesorolással például a kedvelt Nissan Leaf éves KGFB-je 42.000 és 110.000 Ft között van*. A kötelező biztosítás autótípustól függetlenül ugyanazt a szolgáltatást hivatott nyújtani, de az egyes biztosítók üzletpolitikája más és más, ezért érdemes a biztosítási évfordulókor mindig újrakalkulálni, hiszen lehet, hogy más társaságnál olcsóbban is meg lehet kötni.

Casco biztosítás

A casco biztosításoknál már más a helyzet, hiszen ennek célja, hogy az önhibából okozott kárt megtérítse, vagyis a saját autó javíttatási költségeit. Márpedig egy elektromos autó javítási költségei jóval magasabbak lehetnek, mint a hagyományos belső égésű motoros járműveké. Nem csak az alkatrész drága (és olykor nehezen beszerezhető), de egyelőre kevés az elektromos járművekre szakosodott szerviz, így a munkadíjak is magasabbak. Míg a hagyományos autóknál egy kisebb koccanás százezres tételt jelenthet, addig az elektromos autóknál ez inkább a milliós felé hajlik.
A már említett újonnan vásárolt Nissan Leaf esetén a teljeskörű casco éves díja 260-600.000 Ft* között mozog.

A biztosítók azt is figyelembe veszik, hogy az adott modell hivatalos javítása megoldható-e Magyarországon, és ha nem, akkor vagy nem adnak casco ajánlatot vagy csak külön elbírálás alapján. A TESLA is sokáig ebbe a kategóriába tartozott, mivel a legközelebbi márkaszerviz Bécsben volt, de mára itthon is elérhető hivatalos javítás.
Vásárlás előtt érdemes meggyőződni arról, hogy lehet-e casco biztosítást kötni az adott típusra, illetve a későbbiekben betartani a gyári előírásokat, hiszen ezek kihatással lehetnek a casco biztosításra is.

Érdemes tanulmányozni a biztosítási feltételeket is, ugyanis egyes biztosítóknál a töltőkészülékben bekövetkezett kárt nem fedezi a casco és lopás esetén egy töltőkábel pótlása 100-200.000 Ft körül van.

Gépjárműbiztosítás kalkulátorunkban elektromos autóra is megnézheti a kötelező és casco biztosítási ajánlatokat, valamint online meg is kötheti biztosítását:



*Az említett kalkuláció csupán szemléltetésképp szolgál, a gépjárműbiztosítások díját számos tényező befolyásolhatja.

2022 október 21.

Legfrissebbek

2024 április 11.
elektromos autó, casco, kgfb

Az elektromos autók biztosítása valamelyest más, mint a hagyományos autóké, ezért érdemes nagyobb körültekintést fordítani rájuk.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.