Balesetokozás jogosítvány nélkül

  • kötelező biztosítás
  • baleset
  • jogosítvány

Van, akinek figyelmetlenség miatt jár le a vezetői engedélye, míg másoknak lehet, hogy soha nem is volt még jogosítványuk, mégis úgy döntenek, hogy szabálytalanul a volán mögé ülnek. A legsúlyosabb eset mégis az, amikor valaki jogosítvány nélkül okoz balesetet. Hogyan jár el ilyenkor a biztosító? Mi történik, ha a baleset vétlen résztvevője volt az engedély nélkül vezető személy?

Balesetokozás jogosítvány nélkül

A károsult oldaláról nézve nincs különbség aközött, hogy a balesetet okozó sofőrnek volt-e érvényes jogosítványa vagy sem. Ha a balesetet okozó autón volt érvényes KGFB, akkor a biztosító köteles rendezni a kárt. Előfordulhat, hogy biztosítás sem volt az autón, de a MABISZ Kártalanítási Alapjából ilyenkor is rendezik a kárt.

A károkozó oldaláról már más a helyzet, a KGFB törvény alapján ugyanis a biztosító vagy a MABISZ követelheti a kifizetett összeget (legfeljebb 1,5 millió forintig) a sofőrön vagy az autó üzembentartóján. Amennyiben az autót az üzembentartó kölcsönadta, de jóhiszeműen feltételezte, hogy a vezetőnek van érvényes jogosítványa, akkor mentesülhet a visszafizetés alól. Ilyen eset lehet, mondjuk, ha a férj kölcsönadja a feleségének az autót, akinek nemrégiben járt le a vezetői engedélye.

A vétlen fél nem rendelkezett jogosítvánnyal

A helyzet fordítva is fennállhat: a balesetben vétlen autósnak nem volt érvényes vezetői engedélye. Ha rendőrségi intézkedés is történt, akkor a hatóság bírságot is kiszabhat a jogosítvány hiánya miatt, illetve a biztosító vizsgálhatja a balesettel kapcsolatos közrehatást. Ennek az eredménye csökkentett kártérítés is lehet, vagyis a biztosító nem téríti meg teljes egészében a kárt. Példának okáért, ha valakinek lejárt az orvosi alkalmasságija és az egészségi állapota közrejátszott a balesetben.

A casco biztosítás ilyenkor is jól jöhet?

A casco feltételei biztosítónként eltérhetnek, viszont a jogosítvány nélküli vezetés kérdése a legtöbb helyen a kizárások között szerepel. Azonban a lejárt jogosítványok esetében a biztosító általában ad egy hónapot az engedély érvényesítésére és az ok-okozatot vizsgálva dönt arról, hogy téríti-e a saját autóban történt károkat. Amennyiben a károkozónak nem is volt soha jogosítványa vagy valamiért bevonták, akkor hiába van élő szerződése, a károkat saját magának kell viselnie.

A CLB gépjármű biztosítás kalkulátorában egy helyen nézheti meg a kötelező és a casco ajánlatokat:

2023 október 11.

Legfrissebbek

2024 április 11.
elektromos autó, casco, kgfb

Az elektromos autók biztosítása valamelyest más, mint a hagyományos autóké, ezért érdemes nagyobb körültekintést fordítani rájuk.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.