Amikor pihen az autó: a forgalomból való ideiglenes kivonás

  • kötelező biztosítás
  • kgfb
  • casco
  • casco biztosítás

Egy autó életének egyik legelső eseménye az, hogy forgalomba helyezik. Azonban ugyanígy kivonni is lehet a forgalomból, méghozzá vagy ideiglenesen, vagy véglegesen. Ahogy a neve is jelzi, a véglegesen kivont járművet többé nem lehet használni, az ideiglenes kivonás azonban csak átmeneti időtartamra szól – épp emiatt érdemes tisztában lenni néhány dologgal a kivonással és a visszahelyezéssel kapcsolatban, nem is szólva a gépjármű-biztosításokról.

Mikor szokott felmerülni a forgalomból való ideiglenes kivonás lehetősége?

Számos oka lehet, hogy az üzembentartó úgy dönt, bizonyos időre kivonja a forgalomból a járművet. Ilyen, ha például tudja, hogy egy ideig nem lesz használatban az autó (pl. egy hosszabb külföldi tartózkodás miatt), vagy csak szezonálisan, például kizárólag nyáron használja azt. De előfordulhat az is, hogy valaki autót örökölt, aminek az átíráskor még nem dőlt el a sorsa; sőt, a forgalomból való ideiglenes kivonást a hatóságok is kezdeményezhetik, ha például egy közúti ellenőrzés során súlyos műszaki alkalmatlanságot vagy szabálytalanságot állapítanak meg.

És hogy mi az előnye a forgalomból való ideiglenes kivonásnak? Azért szokták ezt a megoldást választani az üzembentartók, mert a kivonás idejére a súlyadót és a kötelező biztosítás díját nem kell fizetniük, így átmenetileg mentesülnek az anyagi terhek alól.

A kivonatás menete

Forgalomból való ideiglenes kivonást személyesen bármelyik kormányablakban és okmányirodában, vagy online, Ügyfélkapun keresztül lehet kezdeményezni. Az eljárásnak díja van.

Ideiglenes kivonást egyszerre maximum 6 hónapra lehet kérni – de ez bármennyiszer megismételhető, nincs korlátozva a száma. Az eltelt 6 hónap után, ha az üzembentartó nem nyilatkozik máshogy, akkor a gépjármű automatikusan újra forgalomba kerül; vagyis ha ennél több időre szeretné kivonni az autót, akkor azt minden 6 hónap után újra kérvényeznie kell.

Az ideiglenes kivonás ideje alatt

Forgalomból kivont járművel közúti forgalomban tilos részt venni, vagyis még a szomszéd utcába sem szabad elgurulni vele. Emiatt a parkolást, tárolást is érdemes még a kivonatás előtt átgondolni, hiszen onnantól fogva az autót ott kell hagyni, ahol a következő hónapokat tölteni fogja.

Mi történik a biztosításokkal?

Ahogyan a bevezetőben írtuk, a forgalomból történő ideiglenes kivonás egyik előnye, hogy erre az időszakra nem kell fizetni a kötelező biztosítás díját. Nézzük, mi a teendő a meglévő biztosítással.

Miután az üzembentartó kérvényezte a kivonást, értesítenie kell erről a biztosítót és kérni a kötelező biztosítás szünetelését. Ez összesen maximum 1 évre kérhető: ha ez lejárt – és a gépjármű nem lett visszahelyezve a forgalomba –, a biztosító érdekmúlással megszünteti a szerződést. Ha viszont az autó még a szünetelés lejárta előtt újra forgalomba lett helyezve, akkor erről a tényről szintén érdemes azonnal értesíteni a biztosítót, hiszen a szünetelés feloldásáig az autó nincs fedezetben, vagyis az újbóli forgalomba helyezéstől számítva minden egyes napra fedezetlenségi díj lesz felszámítva.

De mi van akkor, ha lejárt az egy év, és a biztosító megszüntette a szerződést? Ilyenkor, ha az üzembentartó továbbra is forgalomból kivonva tartaná az autót, akkor az újbóli forgalomba helyezésig nem szükséges új kötelezőt kötnie – de a forgalomba helyezés napjától ez természetesen újra előírás! Az új kötelező biztosítás megkötésekor ilyenkor a szerződéskötés okaként a „gépjármű ismételt forgalomba helyezését” kell megjelölni. Ezzel kapcsolatban még arra is érdemes figyelni, hogy a megszerzett bonus-malus fokozat 2 év után elévül, vagyis ha az autóra ennél hosszabb idő után lett megkötve az új biztosítás, akkor újra A0-ban kezd majd.

Ennél valamivel egyszerűbb a helyzet a casco biztosítás esetében. Ezt ugyanis nem lehet szüneteltetni, csak felmondani: mivel a casco biztosítás olyan károkra is fedezetet nyújt, ami állás közben is érheti az autót (például jégkár, lopáskár), ezért ekkor sem árt, ha biztosítva van. Felmondani a cascót pedig szabályosan évfordulóval, az évfordulót megelőző 30. napig van lehetőség.

Forgalomból kivont autó vásárlása vagy eladása

Mi a teendő akkor, ha valaki forgalomból ideiglenesen kivont autót szeretne venni vagy épp eladni? Az eladásnál tulajdonképpen ugyanúgy kell eljárni, mint máskor: értesíteni kell a biztosítót az eladásról, és kérni a szerződés megszüntetését. Ha pedig volt előre (még a szüneteltetés előtt) befizetett biztosítási díj, ami időarányosan visszajárna, akkor azt a biztosító visszautalja.

Ha valaki forgalomból kivont járművet vásárol, akkor egy dologra mindenképpen érdemes figyelnie: az adásvétellel a forgalomból kivont állapot önmagában még nem változik, vagyis az új autóval közlekedni sem szabad – még a vásárlás helyszínétől hazafelé sem! A forgalomba való visszahelyezéshez szükség van az átírásra, ahol természetesen a már megkötött kötelező biztosítást is be kell mutatni.

A CLB gépjármű biztosítás kalkulátorában egy helyen kötheti meg kötelező és casco biztosítását is:

2023 augusztus 23.

Legfrissebbek

2024 április 11.
elektromos autó, casco, kgfb

Az elektromos autók biztosítása valamelyest más, mint a hagyományos autóké, ezért érdemes nagyobb körültekintést fordítani rájuk.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.